Het Erasmus MC gaat, als eerste academisch ziekenhuis in Nederland, dermatologen in opleiding scholen in cosmetische behandelingen. In het inmiddels opgerichte Erasmus MC Aesthetics zullen dermatologen in opleiding zes maanden lang intensief getraind worden in zaken als botox-injecties en laserbehandelingen. Volgens initiatiefnemer en hoogleraar dermatologie Tamar Nijsten is er een grote vraag naar cosmetische ingrepen. “De maatschappij evolueert gewoon deze kant op. Ik denk dat je moet oppassen om je eigen normen en waarden op te leggen aan de rest van het land. Gebeuren gaat het toch. En als het gebeurt, dan kun je er maar beter voor zorgen dat het zo goed mogelijk wordt gedaan.” EM sprak met geneeskundestudenten, de chirurgen, huisartsen en cosmetisch dermatologen van de toekomst. Moet het Erasmus MC artsen opleiden om behandelingen uit te voeren die geen enkel medisch doel dienen?

Laura van Dam (23)

laura

“Wat is er mis met die opleiding? Bij een privékliniek kan iedere basisarts starten als ‘cosmetisch arts’ (wiens titel geen beschermde titel is, in tegenstelling tot plastisch chirurg). Door het invoeren van een opleiding Cosmetische Dermatologie aan een academisch ziekenhuis, wordt een goede opleiding gewaarborgd en kunnen we de kans op fouten bij ingrepen verkleinen. Dat is het fijnste voor de patiënt en voor de arts in opleiding. Daarnaast zijn cosmetische ingrepen lang niet altijd ‘overbodig’, ze vallen een beetje in het grijze gebied. Vaak wordt iemand ontzettend geholpen op mentaal vlak. Ik kan me goed voorstellen dat artsen deze opleiding zouden volgen. Botox-behandelingen zijn best lucratief, waarom zou je als arts die dan niet aanbieden?”

Ashwin Wenmakers (26)

ashwin

“Ik las er over in de NOS-app, en ik kon er wel om lachen. Natuurlijk, je studeert niet per se om mensen mooier te maken. Maar er zijn goede argumenten voor het starten van deze opleiding. Er was nog geen academische opleiding voor deze specialisatie, en nu zou deze dan aangeboden worden door mensen met verstand en onder goede supervisie. Je kunt cosmetische artsen beter goed opleiden, dan het geknoei van slecht opgeleide professionals verbeteren. Daarnaast moeten we het werk van een plastische chirurg en een cosmetisch arts niet met elkaar gaan verwarren. Cosmetische ingrepen zoals botox zijn naar mijn mening ingegeven door de tijdgeest. Mensen komen in aanraking met cosmetische ingrepen door bekendheden, en zien dit als een middel tegen hun eigen onzekerheden. Ik ben net thuis na een paar weken in Afrika te zijn geweest. Net zoals wij, doen de mensen daar hun best om goed voor de dag te komen. Maar daar denken ze echt niet aan fillers of laserbehandelingen.”

Wat is het verschil tussen een cosmetisch arts en een plastische chirurg?

Het grootste verschil tussen een plastisch chirurg en een cosmetisch arts is dat een cosmetisch arts niet snijdt. Een cosmetisch arts heeft zich gespecialiseerd in cosmetische behandelingen, zoals bijvoorbeeld fijne lijntjes en rimpels. Hij gebruikt daarbij onder andere botox, fillers en een laserapparaat. Daarnaast mag hij bijvoorbeeld de beroemde ‘vampire facelift’ uitvoeren, waarbij met eigen bloed de huid strakker gemaakt wordt.

Iedere arts kan zich in principe cosmetisch arts noemen. Je moet als cosmetisch arts in ieder geval wel geneeskunde hebben gestudeerd en een aantal cursussen gevolgd hebben, voordat je officieel met botox of fillers mag werken. Vanaf 2014 is elke cosmetisch arts verplicht om zich te laten registreren bij de Nederlandse Vereniging voor Cosmetische Geneeskunde.

Bron: ‘Plastische chirurg vs. Cosmetische arts’, Furrow.nl

Marjolijn van der Put (18)

eerstejaars1

“Onzin. Dat was mijn eerste reactie toen ik het vanochtend in de krant las. Je studeert geneeskunde om levens te redden, om voor mensen te zorgen, en niet om gezonde mensen mooier te maken. Ik zou na mijn studie niet bezig willen zijn met botoxspuiten en het opvullen van lippen. Cosmetische ingrepen mogen dan wel een trend zijn, maar het is net zo goed een verslaving voor sommige mensen. Mocht je als arts wel je toekomst zien in de cosmetische dermatologie, dan kan ik me goed voorstellen dat het hoge salaris meespeelt bij die keuze. Dat zou voor mij nooit een reden zijn, over de hoogte van het salaris hoeven artsen echt niet te klagen.”

Nikkie Verberne (29)

nikkie

“Wat goed! Er worden namelijk snel fouten gemaakt bij cosmetische ingrepen. Deze opleiding is volgens mij dan ook geboren uit die fouten. Studenten moeten leren hoe het wél moet, en in dat licht is deze opleiding een logische keuze binnen het curriculum. Daarnaast word je niet opgeleid tot iemand die uitsluitend botoxbehandelingen doet. Het blijft nog altijd een keus waar je de geleerde vaardigheden voor gebruikt. Mocht ik besluiten me in de dermatologie te gaan specialiseren, dan zou ik deze opleiding zeker willen volgen. De discussie dat het niet door overheidsgeld gefinancierd zou moeten worden, begrijp ik niet. Dan kun je ook vraagtekens zetten bij het financieren van managementopleidingen en opleidingen met weinig perspectief op een baan.”