Er moeten de komende jaren heel wat meer vrouwelijke hoogleraren komen op de Nederlandse universiteiten. Vrijwel iedere universiteit wil dat ten minste twintig procent van de hoogleraren vrouw is in 2020. De Erasmus Universiteit wil dat in 2025 een kwart van de hoogleraren vrouw is, maar er is nog een lange weg te gaan in Rotterdam.

Eind 2014 was slechts 9,5 procent van de 117 hoogleraren op de EUR vrouw. De universiteit staat hiermee onderaan de lijst en laat alleen de TU Eindhoven en Wageningen achter zich. Van alle hoogleraren in Nederland was in 2014 slechts een kleine 17 procent vrouw, de komende jaren moet dit stijgen naar bijna 26 procent. Dit is echter niet genoeg, in de Monitor Vrouwelijke Hoogleraren wordt dertig procent in 2020 als streefgetal genoemd, een cijfer wat ook de Europese Unie hanteert.

EUR neemt wat meer tijd

Opvallend is dat de EUR de enige universiteit is die pas in 2025 haar streefcijfer wil behalen, alle anderen willen dat al vijf jaar eerder. Ook is het niet voor alle universiteiten even moeilijk om de streefcijfers hard te maken. Zo streeft de Radboud Universiteit in Nijmegen ernaar dat een kwart van de hoogleraren vrouw is, terwijl dat nu al ruim 23 procent is.