Gerrit S., emeritus hoogleraar Oncologie van het Erasmus MC, gaat als het aan het Openbaar Ministerie ligt twintig maanden de gevangenis in. S. zou jarenlang giften van de farmaceutische industrie hebben aangenomen, zo schrijft de Telegraaf (€).

De farmaceuten stortten het geld op een geheime rekening van een Luxemburgse bank. Daar haalde S. het geld op en verstopte het op de plek van zijn reservewiel. Eenmaal in Nederland verstopt de gepensioneerde hoogleraar tonnen aan contant geld in de ventilatieschachten van zijn appartement.

S. is de eerste zwartspaarder die voor de rechter moest verschijnen. De Fiscale inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) deed vorig jaar een inval. Daar werd beslag gelegd op een klein privévliegtuig, twee hypotheekvrije appartementen in Amsterdam, een Mercedes en 775.000 euro aan cashgeld.

Tijdens de rechtszaal beweerde S. dat hij enkele jaren geleden wel met de gedachte speelde om gebruik te maken van de inkeerregeling voor zwartspaarders. “Maar ik ben digibeet, ik kon de route niet vinden”, zei S.

3,5 miljoen euro

De Officier van Justitie eist een onvoorwaardelijke celstraf van twintig maanden en daarnaast een verbeurdverklaring van al zijn bezittingen. Ook eist de Officier een ‘ontnemingsvordering’ van 3,5 miljoen euro. De uitspraak volgt over twee weken.