Noah 8

Een beetje zoeken is het wel: cocktailbar Noah zit bescheiden ingeklemd tussen café De Kooning en het Mariniers Museum. Als uw recensent de deur – hard duwen – eenmaal gevonden heeft, blijkt het omlopen niet voor niets. Zes enthousiaste ogen kijken liefdevol naar de deuropening. Gezellige woorden vallen: we mogen op zoek naar een ‘mooi’ tafeltje.

Dat is nog best een opgaaf. De zaak, die is afgescheiden van de bar en het gangetje naar de deur, blijkt vol te staan met fijne tafeltjes in knusse hoekjes. Het geheel doet aan als een soort wijnkelder: donker, onbewerkte bakstenen en rondingen in de muren. Helaas, de bartender opereert buiten het zicht. Daartegenover staan complimenten van de vrouw des tafels. Kaarsjes in de muren? Topidee.

Zoet en fruitig

Ergens is het onhandig dat de kaart volledig Engels is. De ingrediënten van de cocktails – fris en bier zijn Noah vreemd – gaan veel verder dan wat simpele strawberries of bananas. Wat te denken van rhubarb? Gelukkig is daar de uiterst behulpzame bediende. Zijn vraag: waar houden jullie van? Zoet en fruitig dus, hij gaat het regelen.

En dat doet hij. De (peperdure) cocktails smaken opperbest, al bedenkt uw recensent nu: wat kan er nou eigenlijk misgaan bij zo’n veilige keuze? Het is leuk dat Noah afstapt van de doorsnee cocktailglazen en de drankjes serveert in grote bekers in de vorm van boze gezichten. Vreemd zijn de servetjes die als onderzetters dienen. Ze rafelen al snel. Het past leuk bij Noah’s ‘rauwe’ imago.

Voor als de jacht er al op zit

Ondertussen kruipt het volume van de muziek omhoog. Een dj neemt plaats achter zijn set, maar doet geen pogingen om de boel op te zwepen. Daar lijkt op deze vrijdagavond ook nog geen behoefte aan: de dertigers, waaronder voornamelijk vrouwen, hebben uitsluitend oog voor hun tafelgenoten. Het maakt contact leggen lastig: naar Noah kom je als de jacht er al op zit.

In dat geval is Noah een goede keus. Zo goed dat uw recensent de uiterst trotse toon van de eigenaar wel kan vergeven. Of we een verrassingscocktail aandurven, vraagt hij op een gegeven moment. De vrolijke man geeft zelf maar het antwoord: “Natuurlijk, we zijn de beste cocktailbar van Nederland.”

Hij zou er zomaar eens dichtbij kunnen zitten.

EM_KroegNoah template