Wat betekent het Transatlantic Trade & Investment Partnership (TTIP) voor onze juridische systemen en onze samenleving? In het eerste Food for Thought Lab van Young Erasmus gaan diverse sprekers in op het omstreden verdrag.

Alessandra Arcuri, universitair hoofddocent International Economic Law en lid van Young Erasmus, sprak vorige week in Studio Erasmus over een van de meest controversiële elementen van TTIP: Investor-State Dispute Settlement (ISDS), dat bedrijven het recht geeft om een arbitragezaak te beginnen tegen een overheid. Het idee daarachter is simpel, legt Arcuri uit: “Sommige ontwikkelingslanden hebben geen goed ontwikkeld rechtssysteem, en onze investeringen daar hebben bescherming nodig. In plaats van dat lokale rechtssysteem te gebruiken, kunnen investeerders internationale arbitrage zoeken. Landen zullen zo’n provisie in een verdrag accepteren omdat ze de investeringen nodig hebben.”

Problemen van ISDS

Toch is ISDS problematisch, denkt Arcuri. “Mijn belangrijkste bezwaar tegen ISDS is dat het ongebalanceerd is. Het is eigenaardig dat alleen de investeerder bescherming krijgt. Maar als een land door investeerders bevoordeeld wordt, zou je verwachten dat een land ook rechten heeft als er iets mis gaat. Zo’n provisie bestaat niet, terwijl er best voorbeelden uit ontwikkelingslanden te bedenken zijn waar bedrijven het hebben verknald.”

Een ander gevaar is volgens Arcuri dat landen niet zo snel meer over zullen gaan tot wetgeving die nadelig uit kan pakken voor multinationals. “Als een bedrijf een overheid kan aanklagen voor wetgeving over onderwerpen als publieke gezondheid of het milieu, kun je minder dit soort wetgeving verwachten. Het zal een machtig instrument voor lobbyisten worden.”

https://www.youtube.com/watch?v=-eQBLPbOqbw
Bron: www.youtube.com

TTIP en de toekomst van de democratische staat

Vrijdag 16 september organiseert Young Erasmus een Food for Thought Lab over TTIP. Van 13.30 tot 17.00 uur in de Athene-zaal in het Van der Goot-gebouw. Kijk hier voor meer informatie.