Kristel Baele wordt de nieuwe collegevoorzitter van de Erasmus Universiteit. De onderwijsbestuurder volgt per 1 december 2015 Pauline van der Meer Mohr op.

Kristel Baele is sinds mei interim-voorzitter van de Hogeschool Leiden, daarvoor was ze zes jaar vicevoorzitter van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. De in België geboren Baele studeerde Politieke en Sociale Wetenschappen in Gent en Antwerpen en woont en werkt sinds 1991 in Nederland. Ze begon haar carrière in Nederland bij de TU Delft, waar ze directielid van de Universiteitsbibliotheek en faculteitsdirecteur Werktuigbouwkunde en Maritieme Techniek was.

Nevenfuncties en mindfulness

Naast haar reguliere werkzaamheden heeft Baele verschillende nevenfuncties. Zo is ze lid van de Onderwijsraad, zit ze in de Raden van Advies bij internationaliseringsorganisatie EP-Nuffic en het VSB-fonds en is ze lid van de Raden van Toezicht van de Politieacademie en de Hogeschool Van Hall Larenstein.

Verder is Baele voorzitter van de Vereniging Mindfulness Based trainers in Nederland en Vlaanderen en verzorgt ze gastcolleges Boeddhisme en leiderschap bij het Radboud Universitair Medisch Centrum voor Mindfulness.

'Bedreven strategisch leider'

“Kristel Baele is een ervaren bestuurder in het hoger onderwijs die beschikt over een groot netwerk”, zegt Hans Smits, voorzitter van de Raad van Toezicht van de Erasmus Universiteit. “Ze heeft een bewezen staat van dienst in het collegiaal besturen van grote, complexe organisaties. Daarnaast is Kristel Baele een bedreven strategisch leider en een verbinder die gericht is op innovatie. Tenslotte heeft ze een sterke internationale en maatschappelijke oriëntatie. Met haar achtergrond is Kristel Baele uitstekend in staat om leiding te geven aan de Strategie 2018 van de Erasmus Universiteit, die gericht is op een sterkere profilering, studiesucces en arbeidsmarkt, onderzoekskwaliteit en internationalisering.

Baele woont in Lathum (bij Arnhem) en heeft momenteel een pied-à-terre in Leiden, vanwege haar werk voor de hogeschool aldaar.

Baele is benoemd voor een periode van vier jaar. De huidige collegevoorzitter, Pauline van der Meer Mohr, vertrekt na zes jaar als boegbeeld van de Erasmus Universiteit.