De 400 vrijwilligers die hun handen uit de mouwen staken tijdens het verblijf van de vluchtelingen op de campus, zijn donderdag bedankt met een gratis lunch. Ze zette zich twee weken geleden in om het leven van de vluchtelingen bij Erasmus Sport zo aangenaam mogelijk te maken.

Tientallen studenten, medewerkers en alumni schoten te hulp toen bekend werd dat er 200 vluchtelingen in het sportcentrum werden gehuisvest. Een mooi gebaar, zo laat Maarten Ettinger, crisiscoördinator van de gemeente Rotterdam, weten. “Maar niets om je over te verbazen. Dit is de stad van ‘Niet lullen, maar poetsen’ Als alumnus van deze universiteit ben ik trots hoe we snel we dit regelden.”

'De echte hulp kwam van onze vrijwilligers'

Ook collegevoorzitter Pauline van der Meer Mohr maakt van de gelegenheid gebruik om iedereen hartelijk te bedanken, want zonder die vrijwilligers had de universiteit het niet gered. “Er is geen pluim groot genoeg voor alle mensen die zich zo belangeloos hebben ingezet voor de universiteit. Het COA (Centraal Orgaan opvang Asielzoekers) was in geen velden of wegen te bekennen en het Rode Kruis had voornamelijk heel erg veel verband bij zich. Het waren uiteindelijk onze vrijwilligers die de vluchtelingen echte hulp aanboden door aspirientjes uit te delen en activiteiten te organiseren.”

vrijwilligers2
Alle vrijwilligers kregen nog een klein bedankje mee naar huis.

Tijdens de lunch halen een paar studenten herinneringen op. “Na zo’n intensieve tijd is het dan gek om elkaar ineens niet meer te zien. Daarom is het echt fijn dat de universiteit deze lunch organiseert”, vertelt filosofiestudent Zouhair Saddiki. De studenten zijn van plan binnenkort nog eens af te spreken. Of dat gaat lukken met alle drukke agenda’s is de vraag, maar een ding is zeker: de paar dagen in het sportcentrum zullen ze niet snel vergeten.

Wil je meer weten over de opvang van vluchtelingen in Erasmus Sport? Lees dan verder in ons dossier.