Het Erasmus Research & Business Support, een onafhankelijk instituut van de universiteit, start het Job Market Prep Program. In vier avonden komen allerlei aspecten van de arbeidsmarkt voorbij: van hoe maak ik een aantrekkelijk CV tot hoe onderhandel ik over mijn salaris?
Ben je net afgestudeerd, of ga je dat binnenkort doen? Houd er dan rekening mee dat een toffe startersbaan niet voor iedereen voor het oprapen ligt. Volgens de recentste WO-monitor uit 2013 heeft bijna de helft van de afstudeerders één tot zes maanden nodig. Voor 15 procent duurt de zoektocht langer dan een half jaar. Om dat percentage te verlagen, bedacht Job Hoogendoorn het Job Market Prep Program. Vier vragen aan deze meneer:

1. Zijn studenten niet pienter genoeg om zelf een baan te vinden?
“Het grootste deel wel, maar blijkbaar niet allemaal. Sinds de doorstroom naar de arbeidsmarkt in 2007 moeilijker werd, is het snel vinden van een juiste baan niet meer vanzelfsprekend. Daardoor is de behoefte aan hulp groter. Bovendien blijkt uit een onderzoek naar de career services op de universiteit [Een team heeft afgelopen halfjaar de career services op de universiteit onder de loep genomen in opdracht van het College van Bestuur, zie kader hieronder, red . ] dat studenten te laat beginnen met nadenken over hun carrière. Ze weten veelal niet hoe belangrijk het is om een relevante bijbaan, stage of nevenactiviteit op je cv te zetten. Of ze gaan blindelings voor een baan bij een multinational, zonder zich af te vragen of ze zich daar thuis voelen. Voor de studenten die een inhaalslag willen maken, of voor afstudeerders die zich grondig willen voorbereiden, hebben we het programma gemaakt.”
2. Wat voegt het Job Market Prep Program toe aan de bestaande loopbaanbegeleiding en alle recruitmentevenementen?
“Het combineert álle aspecten van het vinden van een baan op de huidige arbeidsmarkt in één programma. Elke avond heeft een ander thema dat aansluit op het proces van een baan vinden: de eerste avond gaat bijvoorbeeld over het zoeken naar, en beoordelen van vacatures, de laatste over hoe je je kunt blijven ontwikkelen als je eenmaal ergens binnen bent. We willen misverstanden uit de weg ruimen en studenten wijzen op hoe zij slim de juiste baan vinden. Kortom, ons programma is compleet en daarom vernieuwend. Alle andere initiatieven en evenementen die worden aangeboden zijn toegespitst op één onderdeel.”
Wat is het ERBS?
Erasmus Research & Business Support vormt de schakel tussen wetenschappelijke kennis van de Erasmus Universiteit en vraagstukken van ondernemingen en publieke organisaties. Het instituut verbindt partijen met elkaar en wil op die manier wetenschappelijke kennis toegankelijk maken.
‘Volgens de universiteit wegen studenten de career services mee in hun keuze voor een universiteit, vooral internationals’
3. Is het wel een taak van de universiteit om studenten klaar te stomen voor de arbeidsmarkt?
“Dat is een boeiende vraag. Volgens de universiteit wegen studenten de career services mee in hun keuze voor een universiteit. Vooral internationale studenten willen weten hoe een universiteit hen kan adviseren en kan ondersteunen om een passende baan te vinden op de internationale of Nederlandse arbeidsmarkt. Om hen, en tegelijkertijd de Nederlandstalige studenten, tegemoet te komen, krijgen de career services op de Erasmus Universiteit een oppepper. Daar gaat een speciaal team mee aan de slag. Bovendien kan het de universiteit een positief imago geven als na verloop van tijd blijkt dat ‘onze’ afstudeerders sneller een startersbaan vinden, waar ze helemaal op hun plek zijn. ”
4. Het maandelijkse programma is gratis voor deelnemers, hoe betaalt Erasmus Research & Business Support dat?
“We gaan samenwerken met grote en kleine werving- en selectiebureaus. Via het programma komen zij in contact met potentiële kandidaten voor hun opdrachtgevers. In ruil voor het aandragen van studenten, sponsoren zij het programma. Bewust gaan we ook samenwerken met de kleinere bureaus, zodat studenten ook die leren kennen en andersom.”
Job Market Prep Program praktisch
Het Job Market Prep Program is een maandelijks terugkerend programma voor studenten in de afrondende fase van de opleiding, of net-afgestudeerden. In vier avonden komen allerlei aspecten van de arbeidsmarkt langs, zoals: hoe presenteer je jezelf op papier en persoonlijk; hoe werkt de selectieprocedure bij een bedrijf; en tenslotte, hoe blijf je jezelf ontwikkelen? Het gratis programma begint op maandag 5 oktober met een Nederlandse versie, maar het is de bedoeling dat snel een Engelstalige versie volgt. Schrijf je hier in voor het Job Market Prep Program.
Project Career Services in het kort
Zoals in het interview al kort naar voren komt, wil de universiteit de career services een oppepper geven. De universiteit hanteert de volgende definitie van career services: Studenten in verschillende fasen van de studie alle faciliteiten en advies bieden om hen optimaal voor te bereiden op een carrière in de 21e eeuw. Zowel binnen, als buiten het curriculum.
In de Strategie 2018 staat dat de universiteit in 2018 een van de drie universiteiten in Nederland wil zijn met de beste career services. Als vertrekpunt heeft een projectteam de bestaande career services op de universiteit, bij externe EUR-instituten, zoals het ERBS, en studentenorganisaties onderzocht. Het team concludeert dat er al veel wordt aangeboden, maar dat vooral overzicht en samenhang ontbreken. In de komende tijd worden daarom alle career services verzameld en aangeboden in een nieuwe portal. Met dit overzicht kunnen studenten makkelijker zien waar zij terecht kunnen om te werken aan hun toekomst. Want voorbereiding is volgens het projectteam onder leiding van Sonja Nollen-Smith een van de sleutels tot het snel vinden van een passende baan. De andere sleutel is het kennen van je vaardigheden: weet wat je kunt en wat dat waard is op de arbeidsmarkt.