Een groepje studenten heeft donderdagavond het initiatief genomen voor een inzamelingsactie voor de vluchtelingen die zullen verblijven in het sportgebouw. Ze willen vrijdag tussen 12.00 en 15.00 uur nuttige spullen inzamelen voor het Rode Kruis en het Leger des Heils, die momenteel de noodopvang van de vluchtelingen voorbereiden.

Alissa Hoogenboezem (25), studente Psychologie, startte donderdagavond de actie via Facebook. Met een paar vrienden wil ze morgen spullen inzamelen bij de trappen in het Polakgebouw. “Ik wilde vanavond gaan sporten, en toen zag ik op Facebook dat dat niet kon”, vertelt Hoogenboezem.

“Via Whatsapp stelde iemand voor om tubes tandpasta in te zamelen.” Dat vond ze zo’n goed idee dat ze wat berichtjes rondstuurde op Facebook. Een hoop enthousiaste reacties later ontstond het plan voor een grootschalige inzamelingsactie voor ‘onze gasten op de campus’.

Spullen niet nodig voor noodopvang

De studenten zullen morgen in het Polakgebouw kleding, beddengoed, toiletspullen en dozen om alles in te stoppen verzamelen. Hoewel de universiteit Hoogenboezem al via Facebook heeft laten weten dat er eigenlijk geen spullen nodig zijn in de noodopvang, is ze toch van plan de actie door te zetten.

“Ook al zijn de spullen niet direct hier nodig, we hopen dat het Rode Kruis en het Leger des Heils er toch iets mee kunnen. Daarnaast hebben een hele hoop studenten al aangegeven op een andere manier te willen helpen, bijvoorbeeld door als tolk de communicatie te ondersteunen.”

Samen met drie vrienden staat ze vrijdag tussen 12.00 en 15.00 uur bij de trappen in het Polakgebouw om spullen van andere studenten in ontvangst te nemen. De Spar heeft al toegezegd dat de studenten kratten kunnen gebruiken en ook studievereniging Cedo Nulli komt waarschijnlijk een handje helpen. Hou het facebookevenement van de studenten in de gaten voor updates over de actie.

Update: Ook De Nieuwe Universiteit Rotterdam heeft een actie opgezet. Ze zijn van plan om zich aan te sluiten bij de inzamelingsactie in het Polakgebouw, laat sociologiestudent Bob Scholte weten. Daarnaast willen ze de vluchtelingen in het sportgebouw verwelkomen. “Het is belangrijk dat wij als studenten en medewerkers van de Erasmus universiteit ons actief bezig houden met de sociale vraagstukken van dit moment”, zegt Scholte. “Dit is een uitgelezen mogelijkheid om uit onze ivoren toren te komen, ons te verdiepen in de omstandigheden van de vluchtelingen en deze vervolgens samen met hen te verbeteren.