Ruim een kwart van de Rotterdamse studenten is ontevreden met de verhuurder. Dat geldt niet voor masterstudent Korrein Volders, die een huisbaas heeft die niet moeilijk doet over reparaties en een ongewenste bewoner het huis uitzette.

Korrein Volders (23), masterstudent Financial Economics en Financieel recht woont al vijf jaar op dezelfde kamer, vlakbij het Afrikaanderplein in Rotterdam-Zuid. Niet echt een voor de hand liggende keuze, aangezien de meeste studenten of in het centrum of in Kralingen wonen.

Deze zomer deed EM samen met Yournalism, een platform voor onderzoeksjournalistiek, en tien andere hogeronderwijsmedia onderzoek naar de studentenkamermarkt. Het hele dossier kun je hier vinden.

Maar Volders is dik tevreden. “Het ligt redelijk dicht bij het centrum en het huis is goed onderhouden. Er lag al kliklaminaat en de drie grote ramen zijn voorzien van dubbel glas. Daardoor is het hier heel licht en rustig en niemand doet moeilijk over een feestje.”

Lekkage

Met zijn huisbaas is de student ook tevreden. “Ik had laatst lekkage omdat het zo hard had geregend; er was iets mis met het dak. Toen ik mijn huisbaas daarover belde, regelde hij meteen een aannemer die het dak kwam maken.” Het hele plafond moest er wel voor worden gestript, maar dat komt weer goed, aldus Volders.

Ook eventuele onenigheid wordt gemakkelijk uitgepraat. “Toen mijn wasbak verstopt was, wilde hij het eerst niet maken omdat het mijn eigen verantwoordelijkheid is om ervoor te zorgen dat de pijpen niet verstopt raken. Maar toen ik zei dat de pijpen verstopt raken omdat de leidingen oud zijn, heeft hij ze toch gemaakt. Dat is heel fijn.”

Verstekeling

Zijn huisbaas komt ook nooit zomaar onaangekondigd langs om te zien of Volders en zijn huisgenoten er een bende van maken. “Hij is hier alleen maar als er iets kapot is.”

En als er gekke dingen gebeuren, blijft de huisbaas best wel relaxt. “We moesten een keer iets van zolder halen, maar kregen de deur niet open. Dat was merkwaardig, omdat de deur van binnenuit op slot gaat.

De huisbaas wilde net de deurpen uit de scharnieren tikken, toen de deur openging. Het was een vriend van mijn huisgenote, die anderhalve week geleden door haar uit huis gezet was. Hij was blijkbaar weer naar boven geslopen en had zich anderhalve week boven op zolder verstopt, zonder dat wij ook maar iets doorhadden. Mijn huisbaas gaf hem tien minuten om zijn boeltje te pakken, voordat hij de politie zou bellen. Ik heb hem daarna nooit meer gezien.”