De Erasmus Universiteit is flink gedaald op de jaarlijkse lijst van het internationale rankingbureau QS. Vorig jaar eindigde de EUR nog op de 90e plaats, dit jaar moet de universiteit genoegen nemen met een 126e plaats.

Volgens een woordvoerder van de Erasmus Universiteit is de daling te wijten aan een ‘andere methodologie’. “Je ziet dat de Technische universiteiten allemaal gestegen zijn, terwijl de Nederlandse universiteiten gemiddeld wat gedaald zijn. En per faculteit doen we het niet veel slechter. Bij Arts & Humanities zijn we gestegen van 298 naar 259, bij Life Sciences stijgen we iets en bij Management juist een beetje gedaald. Er is eigenlijk niet heel veel veranderd.”

Lees meer over de methodologie van de QS Ranking.

Twaalf Nederlandse universiteiten horen volgens QS bij de beste tweehonderd van de wereld. Vijf daarvan staan zelfs in de top-100. De hoogst geplaatste Nederlandse instelling is de Universiteit van Amsterdam op nummer 55, vijf treden lager dan vorig jaar.

Reputatie onder wetenschappers

De QS-ranglijst is voor veertig procent gebaseerd op de reputatie van instellingen onder 75 duizend wetenschappers. Ook de reputatie onder werkgevers weegt mee, evenals de hoeveelheid studenten per docent, de citatiescores van onderzoekers en de hoeveelheid buitenlandse studenten en medewerkers.

Ooit werkte QS samen met het Britse tijdschrift Times Higher Education, maar in 2010 gingen ze ieder hun eigen weg. QS publiceert zijn ranglijst altijd net iets eerder dan Times Higher Education.

Amerikanen op één

Op nummer één staat het Massachusetts Institute of Technology (MIT) en nummer twee is Harvard University. Er staan nog meer Amerikaanse universiteiten in de top twintig, maar ook twee Zwitserse en twee Singaporese universiteiten. Ook Australië heeft een plaats veroverd.